Home > Blogs en meer > Whitepapers > RCA op de werkvloer
RCAincomp2

RCA op de werkvloer

20-01-2020 Maatwerk training voor jouw bedrijf

Herken je dit?

Het oplossen van productie- en kwaliteitsproblemen duurt lang, storingen komen telkens terug en medewerkers lijken de moed een beetje op te geven. Wij geloven dat het anders kan. Want telkens als we er toch even de tijd voor nemen, lossen we problemen beter op en leren we enorm van elkaar. “Als je alle tijd optelt, waarin over dit probleem gesproken is, hadden we wel drie RCA’s kunnen uitvoeren!”

Noodzaak

De informatie is er vaak wel, blijkt achteraf. Maar omdat het zo vaag of versnipperd is, weten we niet wat we weten. Het mooie van de CoThink methode is dat iedereen leert hoe je de feiten eenvoudig vastlegt en welke belangrijke informatie nog ontbreekt.

Voor wie?

‘RCA op de werkvloer’ is voor iedereen die het eerst en vaakst betrokken is bij storingen. Het zijn de mensen die met hun kennis en ervaring problemen gewoon oplossen maar af en toe verstrikt raken in hardnekkige of complexe problemen. Dan schieten leidinggevenden, staf engineers te hulp. Of niet en werkt iedereen langs elkaar heen. Juist in die situatie helpt de CoThink methodiek. Deze personen die in kleine teams telkens opnieuw samenwerken om storingen duurzaam te verhelpen, dat is de doelgroep.

Wat en Hoe?

We noemen het ‘RCA op de werkvloer’ om aan te geven dat deze aanpak naadloos aansluit op de dagelijkse praktijk. De nadruk ligt minder op de analyse en vooral op het uitwisselen, verzamelen en vastleggen van informatie. Simpel en effectief.

Leerdoelen

In deze workshop leren medewerkers:
  • stilstaan bij ‘atypische’ storingen (voorkomen van jumping to conclusions)
  • overleggen met collega’s uit andere werkprocessen (effectief communiceren en kennis delen)
  • de feiten van het probleem overzichtelijk ordenen, aangeven wat onbekend is
  • aannames ombuigen naar concrete vragen
  • doorvragen naar onderliggende oorzaken en doorbroken barrières
  • deze informatie, met gerichte vragen, overdragen aan andere afdelingen

Maatwerk training

Aansluiten op jouw praktijk en de jullie kennis en vaardigheden doen we altijd met een maatwerkprogramma. De training ‘RCA op de werkvloer’ behandelt de basisbegrippen van de RCA methode. De training bevat een mix van theorie, praktijkvoorbeelden en oefeningen. Je werkt direct aan eigen problemen zodat je de theorie leert toepassen en direct resultaat boekt. Alles is gericht op het delen van kennis, de communicatie en het bevorderen van persoonlijke- en teamvaardigheden.

In de voorbereiding maken wij kennis met je leidinggevenden die een belangrijke rol hebben in het succes. We gebruiken jullie eigen voorbeelden van goede en slechte storingsmeldingen en echte problemen van de werkvloer. Wij zijn namelijk niet zo goed in het bedenken van oefeningen.

In de training ligt de nadruk op het samenwerken en samen toepassen van de methoden. Je gebruikt elkaars sterke kanten. Niet iedereen kan netjes schrijven, presenteren of systematisch vragen stellen. Je kan elkaar wel stimuleren om tijdig en gestructureerd te communiceren over storingen. Als je dezelfde taal spreekt, begrijp je de ander en de ander begrijpt jou.

Precies wat je zoekt?!

Neem contact op of mail ons via meerinfo@cothink.nlMeer Whitepapers

geslaagd

Problem Solving & Root Cause Analyse: Skills for Life

23-05-2022 Problem Solving is een vaardigheid die je in iedere functie nodig hebt.

doolhof

Leren van grote incidenten

19-01-2022 Op 24 juni 2019 werd Nederland geconfronteerd met de impact van een groot telecomprobleem: het noodnummer 112 was in heel Nederland urenlang op geen enkele manier bereikbaar! Niet verwonderlijk dat de betrokken dienstverleners maar ook de ministeries en de landelijke politiek snel antwoord wilden hebben op vragen als “Hoe heeft dit kunnen gebeuren?” en vooral “Hoe gaan we dit in de toekomst voorkomen?”.

OTeng220

Leergang Operational Technology Engineer

08-07-2021 Unieke samenwerking voor een unieke nieuwe leergang!

Door de toenemende mate van automatisering in productie-omgevingen ontstaat er een nieuwe discipline op het snijvlak van Engineering en IT: Operational Technology (OT). Bekijk de introductiepresentatie van deze leergang.