Home > Blogs en meer > Referenties > 300 nieuwe Problem Solvers bij Stora Enso Belgie
stora enso kln

300 nieuwe Problem Solvers bij Stora Enso Langerbrugge

20-04-2020 Stora Enso Langerbrugge vlakbij Gent is een papierfabriek die gerecycleerd papier voor kranten en magazines maakt, op basis van 100% afvalpapier. Om de processen en installaties optimaal te benutten zijn ze gestart met een Lean programma. Een van de onderdelen is gestructureerd problemen oplossen én voorkomen met Root Cause Analyse.

Stora Enso Lean RCA

Gert Verstappen van Stora Enso, projectleider van de Lean pijler RCA, is samen met 20 anderen eerder opgeleid in de 3-daagse RCA training. Hij en zijn teamgenoten (h)erkennen de kracht van de CoThink methoden. De projectgroep Lean iRCA besloot om iedereen op de locatie Langerbrugge te trainen in de RCA-basisvaardigheden. Samen met Bart Smit van CoThink is een trainingsprogramma opgesteld wat aansloot bij de doelstellingen:
  • Het `goed’ omschrijven van een probleem
  • Het onderscheiden tussen oorzaak en gevolg
  • Het visualiseren van een probleem

Het voorstel was een dagtraining voor alle betrokkenen van Stora Enso Langerbrugge (bijna 300 deelnemers). De training is uitgevoerd door de trainer van CoThink samen met 1 á 2 begeleiders. Deze begeleiders zijn medewerkers die de 3-daagse iRCA-training al gevolgd hadden. Het Stora Enso management keurde het voorstel goed en in de maanden januari en februari 2018 zijn in 10 sessies alle 300 deelnemers getraind.

Praktijkcases van Stora Enso

Deelnemers van deze basis RCA-training kwamen van verschillende afdelingen (productie, logistiek, onderhoud, supply chain) en hadden allen verschillende functies: - heftruckchauffeurs, operators, ploegleiders, techniekers, afdelingshoofden en anderen. Wat ze wel gemeen hadden? Ze waren niet eerder getraind in vaardigheden om een probleem gestructureerd te beschrijven. Een buitengewoon actieve training was dus noodzakelijk. Elke theorieblok duurde niet langer dan 15 minuten en alles werd stap per stap geoefend. In de ochtend met behulp van CoThink cases en in de middag met praktijkcases uit Langerbrugge. In de periode voorafgaand aan de training zijn verschillende lopende en opgeloste RCA’s omgezet in oefeningen. In totaal zijn er 6 praktijkcases gemaakt samen met de iRCA-specialisten.

De praktijkcases werden uitgevoerd op een speciaal ontworpen `A3- RCA RATIO’ werkblad. Dit is een hulpmiddel wat helpt bij het beschrijven en visualiseren van een probleem. Iedereen kan een A3 opstarten en tijdens de gatekeeping wordt besloten hiermee verder te gaan of niet. Op dit moment zijn er per fabriek meerdere RCA’s in omloop en worden problemen echt gestructureerd opgelost.

`Aha' momenten

De trainer en de begeleiders zorgden voor een soepel lopende dag: - veel oefenen, weinig stilzitten en de tanden zetten in praktijkproblemen uit de eigen fabriek. De deelnemers waren aangenaam verrast over de aanpak en acties. Dagelijks werd kort geëvalueerd wat de `Aha!’ ervaringen waren die dag. Een aantal ervaringen: `goed teamwork’, `beter communiceren’, `evolutie van de dag’, `oplossingsgericht’ en `leerrijk’.

Resultaten van de training

Op dit moment worden er A3-RCA formulieren ingevuld en beoordeeld voor verdere opvolging. Een aantal RCA’s is al afgerond en heeft concrete resultaten opgeleverd in de praktijk. De 300 Problem Solvers zijn effectief problemen aan het oplossen op de werkvloer!

Meer voorbeelden krijgen van praktisch maatwerkprojecten met resultaat? Bel Bart.Meer

Wat levert de CoThink RCA methode op bij Equans klanten

16-05-2023 Stel je voor, er is een waterleiding gesprongen en het water spuit over de elektriciteitsleidingen. Er ontstaat plasvorming in de kelder en de productie stopt door kortsluiting van een kritische installatie. Het gebeurde bij een grote opdrachtgever. Een Root Cause Analysis (RCA) haalde snel de oorzaken naar boven.

Snel resultaten met Problem Solving trainingen bij OMRIN

03-12-2021 Het bedrijf Omrin (Fries voor ‘kringloop’) zet zich in om afval optimaal in te zamelen, grondstoffen terug te winnen en duurzame energie te produceren. Ze doen dit met succes voor gemeenten, bedrijven en instellingen in noord-midden Nederland. Zo'n 30 medewerkers volgden een problem solving training om gestructureerd storingen aan te pakken en te voorkomen.

Indaver refFoto

Wat de RCA methode betekent voor Indaver

16-05-2019 Indaver past met succes de RCA methode van CoThink toe; hogere beschikbaarheid, hogere betrouwbaarheid en lagere kosten.