Home > Expertise > Trainingen > Leergang Operational Technology Engineer
Leergang Operational Technology EngineerTraining

Operational Technology Engineer (OT)

Klaar voor de Industrie van de Toekomst met de leergang Operational Technology. De toenemende mate van automatisering in productie-omgevingen maakt dat de vakgebieden Engineering en IT steeds meer complementair zijn aan elkaar. Daarnaast wordt er binnen de industrie continu gewerkt aan het verbeteren van processen. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat er een nieuwe vitale discipline binnen organisaties is ontstaan: Operational Technology (OT). Dit nieuwe vakgebied bevindt zich op het snijvlak van IT en Engineering, en vraagt om een nieuwe mindset in combinatie met een specifieke competentieset.


Vanuit de markt bereiken ons signalen dat het een grote uitdaging is om vacatures op het gebied van Operational Technology in te vullen als het gaat om werving. Daarnaast is gebleken dat er geen opleiding of training beschikbaar is voor de ontwikkeling van het bestaande potentieel. Kortom, er is dus sprake van grote schaarste als het gaat om OT- Engineers! Om vlot en adequaat op deze gap bij onze klanten te kunnen inspelen, heeft CoThink samen met partners Brunel, MaxGrip, Actemium en AVEVA Select Benelux de Leergang Operational Technology Engineer ontwikkeld.

OT in de praktijk

Bedrijven die behoefte hebben aan de skillset van een Operational Technology Engineer, zijn vaak al bekend met de volgende functieprofielen:
 • Industrial Automation Engineer
 • Industrieel Automatiseerder
 • Besturingstechnoloog
 • Automation Engineer
 • Besturingstechnicus
 • Automatiseerder
 • System Engineer

Terwijl deze functieprofielen vaak worden ingevuld door vakinhoudelijke specialisten, zien wij een Operational Technology Engineer meer als de generalist. Hij is de evenknie van de al lang binnen de industrie bekende Reliability- of Maintenance Engineer.
Voor wie?

 • Young Engineer professionals
 • Maintenance Engineers die willen verbreden
 • Automatiseringsdeskundigen die willen doorgroeien
 • Reliability Engineers die willen verbreden
 • Professionals met een IT-achtergrond en affiniteit met de procesindustrie die willen doorgroeien

Deze professionals, of ze nu al bij je in dienst zijn of niet, kunnen zich na afronding van dit opleidingsprogramma Operational Technology Engineer noemen!

Te leren competenties
In deze unieke leergang worden deelnemers getraind in een combinatie van Operational Technologie en Asset- & Maintenance competenties, vaardigheden in methoden en soft skills.

Dit levert het je op

Eenmaal afgerond, ben je als Operational Technology Engineer in staat om:
 • systeem-, asset- en maintenance-prestaties te verbeteren (hogere beschikbaarheid en betrouwbaarheid, lagere kosten), door het uitvoeren en faciliteren van root cause analyses, continu verbetersessies, risico-analyses, etc.
 • cybersecurity voor procesautomatisering en compliancy voor (voedsel)veiligheid en milieu veilig te stellen  
 • standaarden te definiëren, best practices/innovaties te delen en verder te ontwikkelen
 • waardevolle inbreng te verzorgen bij nieuwbouw:
  - vertaling van interne naar externe eisen en wensen
  - aandacht voor reliability, availability en maintainability
 • release & deployment van nieuwbouw en modificaties (change management) op te pakken
 • de kennis en ervaring van beschikbare experts te mobiliseren

Lees ook eens de gedetailleerde info over de inhoud van de leergang met daarbij de feedback van de deelnemers van de 1e leergang.


Uitvoering Leergang Operational Technology Engineer

Deze leergang bestaat in totaal uit 33 sessies, uitgevoerd door een groot team van trainers. Om de flexibiliteit en continuïteit van de leergang te waarborgen, hebben we gekozen voor blended learning: een mix van online trainingssessies, zelfstandig uit te voeren e-learning modules en enkele fysieke workshops. Hierbij nemen we uiteraard de COVID-19 maatregelen in acht.
Deelnemers worden daarnaast tijdens de leergang intensief begeleid in het toepassen van de getrainde kennis- en vaardigheden op vraagstukken uit hun eigen praktijk. Bekijk het volledige programma en de planning Leergang OT Engineer.

Meer informatie

Deze leergang scoorde tot op heden gemiddeld een 9,1. Wil je meer informatie of in contact komen met oud deelnemers als referentie, neem dan contact op met de programmamanager Ron Vonk.

Trainingsoverzicht

Deel deze pagina op

terug naar de training

neem contact op voor trainingsdata van de eerstvolgende leergangGroepsgrootte
Maximaal 9 deelnemers per leergang. Bekijk hier programma en planning van de komende leergang.

Investering
Deze leergang kost € 8.500,- excl. btw. Klik op de gele aanmeldbutton en schrijf je direct in.

Mogelijkheden
Deze training incompany of in Engels? De trainingen van het opleidingsprogramma Operational Technology kunnen op basis van maatwerk gegeven worden. Neem voor vragen hierover gerust contact met ons op.

andere interessante trainingen